Kennelliitto aiheutti aikamoisen shokin, kun Wiccan lonkkatulokset tulivat: vasen lonkka C, oikea B. Ei ihan sitä, mitä odotimme. Kyselin tuloksesta tarkemmin lausunnon antaneelta eläinlääkäriltä, ja hän sanoi lonkkamaljojen olevan kummallakin puolella hieman matalat, sekä vasemmalla puolella on myös löysyyttä. Nivelrikkoa ei ole. Se, häviääkö löysyys iän myötä selviää vain uusissa kuvissa, joiden ottamista harkitsen. Uusien kuvien ottaminen ei vielä ole kuitenkaan ajankohtaista, ottaisin ne kuitenkin vasta Wiccan seuraavien juoksujen jälkeen, eli vasta ensi kesänä tai syksynä.

Tulos ei vaikuta Wiccan elämään millään tavalla, samalla tavalla jatketaan mitä tähänkin asti. Ainoastaan pentusuunnitelmiin tulos vaikuttaa, eli jos haluan joskus teettää Wiccalla pennut, pitää isä valita todella huolellisesti. PEVISA ei porokoiren kohdalla määrittele, minkälaisilla lonkkatuloksilla koiraa saa jalostukseen käyttää, mutta tämä vapaus tuo mukanaan myös ison vastuun. Itse en haluaisi olla mukana tuottamassa lisää C- tai D-lonkkaisia porokoiria maailmaan, mutta toisaalta ei A-lonkkaisten vanhempien käyttökään takaa A-lonkkaisia pentuja.

C-lonkan vastapainona pitää kuitenkin muistaa Wiccan muut saavutukset ja ominaisuudet: muut terveystulokset ovat parasta A-luokkaa (kyynärät 0/0, silmät ok, PRA-status A, polvet ok), Wicca on menestynyt hyvin näyttelyissä ja luonne on mitä parhain. Wicca ei ole yhtään arka eikä aggressiivinen, se on selväpäinen ja utelias tohottaja. Välillä tosin into korvaa järjen, mutta kelläpä koiralla ei :) Kunhan Wicca täyttää kolme vuotta, vien sen viralliseen luonnetestiin, jolloin myös sen luonteesta saadaan faktatietoa.   

Lonkkatulosten huono uutinen ei koiria paljon haitannut, ne ovat olleet ihan tohkeissaan, kun lumi tuli maahan. Halla on onnessaan päästyään jälleen rikkomaan etutassuillaan jäätä sekä piehtaroimalla lumiauran renkaanjäljissä. Wiccan pukkilaukasta ei meinaa tulla loppua, kun se hyppii hankia pitkin ja muksahtelee välillä äristen piehtaroimaan. Toivottavasti lumi ei sula pois, vaan saamme nauttia valkeasta maasta ja puhtaista koirista ensi kevääseen asti. 

Wiccan kanssa olemme käyneet Josepan tokotreeneissä ja edistystä on jo havaittavissa, jopa kouluttajammekin silmin: seuraamiset ovat jo aivan eri luokkaa kun kesällä ja paikallaolokin alkaa sujumaan entistä paremmin. Pikku hiljaa sitä pitää itsekin alkaa valmistautumaan oikeisiin kisoihin, kun kerran koirakin alkaa olemaan jo valmis... hui ...